Nemzetközi Csecsemőmasszázs Egyesület
Összefoglaló Információk Magyar Nyelv

Print Friendly, PDF & Email

Az IAIM weboldal számos nyelvre lefordítható. Lásd “Select Language” a weboldal jobb sarkában.

1. Küldetési Nyilatkozat

IAIMA Nemzetközi Csecsemomasszázs Szövetség célja, hogy támogassa a szeretetteljes érintést és a kommunikációt képzések, oktatások és kutatások segítségével, hogy a szülok, gondozók és gyermekek szeretetben, megbecsülésben, elfogadásban részesüljenek az egész világon.

2. Az IAIM

A Nemzetközi Csecsemomasszázs Egyesületet Vimala McClure alapította, amely az elso ilyen jellegu szervezet a világon. Annak ellenére, hogy a csecsemomasszázs évtizedek óta létezett a világ számos országában, Vimala volt az elso, aki a témában szakmai programot állított össze.

Az IAIM 1992-ben vált igazi nemzetközi szervezetté, a világon már muködo tagországok egyesítésével.

3. Okleveles Csecsemomasszázs Oktató (CIMI)

A csecsemomasszázs oktató szerepe, hogy megkönnyítse és támogassa a csecsemo és szülei közötti szeretetteljes kapcsolat kialakulását. A masszázs erre ideális eszköz, mivel a kötodési folyamat minden elemét természetszeruleg magában foglalja.

4. Néhány Szó Az Érintésrol

Az érintés az anyaméhben elsoként kifejlodo érzékünk és az utolsó, mely halálunk elott elhagy minket. Kutatások bizonyítják, hogy a 6-9. terhességi héten fejlodik ki. Borünk csodálatos képességekkel bír, sok tankönyv nyújthat segítséget abban, hogy felfedezzük rendkívüliségét. Ez a legnagyobb kiterjedésu érzékszervünk, az ember legfontosabb érzékszerve, mely elsodleges szerepet tölt be a világgal való kapcsolattermetésben. Az ismert antropológus Dr Ashley Montagu ezt írta: “Az ember nem tud élni érintés nélkül, ez az egyik alapveto életszükséglete”. Ez indokolja munkánk fontosságát. Érintés nélkül az emberi csecsemo valószínüleg meghalna. Az egészséges érintés folytán a csecsemo nemcsak életben marad, hanem fejlodik is.

5. A Csecsemomasszázs Jótékony Hatásai

A jótékony hatások négy alapkategóriáját eredetileg Vimala McClure határozta meg. A négy általános csoport a következo: kölcsönhatások, stimuláció, megkönnyebbülés és relaxáció. Az egészségügyi szakemberek, klinikai dolgozók és gyermekgondozással/családokkal foglalkozó szakemberek kezében hasznos eszköz a csecsemomasszázs, melynek segítségével elérhetik a szüloket és családokat a munkaterületükön.

Costa Rican Mom and Baby

6. Kötodés És Ragaszkodás

“Egy egész életen át tartó folyamat, amely a szülo és a gyermek közötti kölcsönös, interaktív rendszerrel kezdodik.” (Bowlby)

Kötodés és ragaszkodás kölcsönös, egymással szorosan összekapcsolódó folyamatok, melyek fontos szerepet játszanak a csecsemo és gondozó közötti kapcsolat kialakulásában. A kötodésrol úgy tudjuk, hogy röviddel a születés utáni idoszakhoz kötheto, amikor a csecsemo és a szülok ideális esetben képesek elkezdeni egymás megismerését. Kötodés és ragaszkodás kis különbséggel vagy különbség nélkül kapcsolódhatnak egymáshoz, vannak nyelvek, ahol ugyanazt a kifejezést használják a kötodés és ragaszkodás meghatározására. Mégis kis különbség van közöttük; függetlenül attól, hogy milyen szót használunk rá. A kutatók és a kötodéssel foglalkozó szakemberek között meglévo általános egyetértés megerosíti, hogy a kötodésnek kulcsfontossú szerepe van az emberi létezésben. Az embereknél, a kötodés inkább egy folyamat mintsem egy esemény, és a folyamat, mintegy reciprok kölcsönhatás muködik; ezáltal minden félnek megvan a maga szerepe az egyes lépések könnyebbé tételében. Egy tánc, amely bizalmat és bensoségességet épít. A kötodés/ragaszkodás alapveto az emberi mivoltunk kibontakozásában. Az emberi létezés alapdinamizmusa. A munkánkban a kötodést és ragaszkodást egy történésként értelmezzük, mely szerepet játszik két ember kapcsolatában és ennek a kapcsolatnak a minoségében.

Ghanaian Mother and Baby

7. Sírás

A sírás a csecsemo kommunikációjának a módja, a szülokkel/gondozókkal folytatott beszélgetésének része. A szülok megtanulják felismerni babájuk sírását és megtanulják, hogyan tudnak arra megfelelon válaszolni.
A csecsemomasszázs csoportokban a szüloknek segítséget nyújtunk abban, hogy:

  • figyelmesen hallgassák mit mond babájuk
  • eloször babájuk szükségletére válaszoljanak
  • vegyék figyelembe babájuk tudatállapotát és lehetoleg akkor masszírozzák ot, ha a passzív ébrenlét állapotában van
  • ne felejtsék el, hogy ha a baba sír, nem masszírozzuk
  • a beszélgetések alatt megosszák a nehézségek legyozésével kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat és a tapasztalataikat
  • elfogadják a sírást, mint a csecsemok kommunikációjának természetes és normális formáját
  • fejlesszék képességeiket, hogy nyugodtak maradjanak, amikor gyermekük sír
  • megértsék, hogy különbség van az érzelmi és testi szükséglet okozta sírás között, ez fokozza a gyermekük iránti empátiájukat

8. Olajok

A Nemzetközi Csecsemomasszázs Egyesület azt javasolja, hogy kituno minoségu, illatmentes, hidegen sajtolt és lehetoleg biotermesztésbol származó növényi olajat használjunk a csecsemok masszírozásához. Azért használunk olajat a masszírozáshoz, hogy segítségével egyenletesebben tudjunk masszírozni.

9. Tréning

A Nemzetközi Csecsemomasszázs Egyesület a világ minden részén tart tréningeket, így Minosített Csecsemomasszázs Oktatóvá (CIMI) válhat mindenki, aki szeretne.

10. Baba-Mama Csoportok

A Nemzetközi Csecsemomasszázs Egyesület 1992 óta segíti a szüloket, neveloszüloket tájékoztatással és szakértelemmel a csecsemomasszázs területén.

Ha minosített CIMI oktatót keres az országában, kérjük, látogasson el weboldalunkra, vagy vegye fel a kapcsolatot országképviselojével: Nemzetközi képviselet.

Infant Massage Class

11. Oktatói Tréningek

A Nemzetközi Csecsemomasszázs Egyesület a világ minden részén tart oktatói tréningeket. Mi kínáljuk a legkiterjedtebb és legátfogóbb képzést gyermekmasszázs oktatók részére ezen a területen. Minden tréning azt a 15 pontos tantervet követi, amelyet Vimala McClure dolgozott ki és az IAIM Trénerek Köre fejlesztett tovább.
A tréningek 4 illetve 5 naposak, tartalmazzák a baba-mama csoportokkal tartott gyakorlati oktatást, tanulást támogató környezetben.

A résztvevok minden tréningen tájékoztatást kapnak az egyes családok és csecsemok szükségleteinek kielégítéséhez, beleértve a koraszülött és a speciális igényu csecsemoket is.

Ha szeretné, hogy az ön lakóhelyén is legyen tréning, kérjük, vegye fel a kapcsolatot országa Országképviselojével vagy a Nemzetközi Kapcsolattartóval, illetve az IAIM  Adminisztrációs Irodával.

12. További Információ

Ha további információt szeretne a csecsemomasszázsról vagy szeretne részt venni egy csecsemomasszázs tanfolyamon, kérjük, látogasson el a következo magyar nyelvu weboldalra:
www.magye.hu

13. Az IAIM Weboldal Fordítása

Az IAIM weboldal számos nyelvre lefordítható. Lásd “Select Language” a weboldal jobb sarkában.

IAIM MISSION: The purpose of the International Association of Infant Massage is to promote nurturing touch and communication through training, education and research so that parents, caregivers and children are loved, valued and respected throughout the world community.